vista informatie

Elke versie van Vista is verkrijgbaar in een 32- en 64-bits versie. Beide worden meegeleverd op de installatie-dvd. De meeste mensen zullen de standaard 32-bits versie installeren, maar het is ook mogelijk de 64-bits versie te installeren, mits u over de juiste processor en hardwarestuurprogramma’s beschikt.

Waarom zou ik voor de 64-bits versie kiezen?
Het voordeel van 64-bits is, naast de betere snelheid en performance, de betere veiligheid en stabiliteit. De 64-bits variant van Windows Vista is veiliger dan de 32-bits versie, dankzij extra ingebouwde veiligheidsvoorzieningen.

Wat heb ik nodig om de 64-bits versie te kunnen gebruiken?
U dient allereerst over een 64-bits processor (ook wel aangeduid met x64) te beschikken. De nieuwste processoren, zoals de Intel Core 2 Duo en de AMD Athlon 64 zijn 64 bits, oudere processoren zoals de Pentium 4 zijn meestal nog 32-bits, m.u.v. enkele recente modellen zoals de Pentium 4 600 series.

Daarnaast bent u bij gebruik van de 64-bits versie afhankelijk van hardwarestuurprogramma’s die geoptimaliseerd zijn voor de 64-bits versie. Om de extra veiligheid te garanderen, moeten alle hardwarestuurprogramma’s die in de 64-bits versie worden geïnstalleerd eerst door Microsoft worden gecertificeerd. Die certificatie wordt gecontroleerd door een digitale handtekening. Dit betekent dus dat u bij gebruik van de 64-bits versie afhankelijk bent van “signed” hardwarestuurprogramma’s. Niet alle fabrikanten van componenten en randapparatuur zullen deze tijdig uitbrengen, zodat u het beste eerst op onderzoek kunt uitgaan voordat u met de installatie begint.

Wat zijn de nadelen aan de 64-bits versie?
De 64-bits versie van Windows Vista werkt alleen met speciale gecertificeerde hardwarestuurprogramma’s, en biedt geen ondersteuning voor de meeste 32-bit stuurprogramma’s. Aangezien de meeste stuurprogramma’s op dit moment nog 32-bits zijn, betekent dit dat uw keuze aan hardware componenten die u kunt gebruiken op dit moment nog zeer beperkt is. Kijk dus goed uit of de hardwareonderdelen die u aanschaft over de juiste stuurprogramma’s beschikken! Een goed idee is wellicht om door uw leverancier te laten garanderen dat al uw hardware (ook de randapparatuur) wordt ondersteund door de 64-bits versie van Windows Vista.
De 64-bits versie van Windows Vista ondersteunt geen (oudere) 16-bits software meer. Hoewel de meeste software tegenwoordig 32-bits is, kan het zijn dat oudere 16-bits programma’s die nog probleemloos werkten onder Windows XP ineens niet meer werken onder Windows Vista.

Er is momenteel nog heel weinig software beschikbaar die geoptimaliseerd is voor de 64-bits versie van Vista, en dus kan profiteren van de extra performance van de 64-bits versie van Windows Vista.

Kortom, de 64-bits versie van Windows Vista belooft voor de toekomst veel goeds, maar het lijkt voor de meeste gebruikers op dit moment nog te vroeg om te kunnen profiteren van de voordelen die de 64-bits versie biedt. Wilt u optimaal gebruik kunnen maken van alle huidige bestaande hard- en software, dan bent u voorlopig beter uit met de standaard 32-bits versie.


Copyright © VistaInfo.nl