vista informatie

Documenten worden sinds eeuwen al op papier afgedrukt. De Egyptenaren, Romeinen en Grieken deden dit nog met de hand, later in de late middeleeuwen vond men de boekdrukkunst uit. Dit was een opluchting voor veel schrijvers die tot die tijd alles met de hand schreven, als ze dus een besteller hadden geschreven dan kon je de rest van je leven hetzelfde boek gaan overschrijven. Door de boekdrukkunst werd informatie makkelijker verspreid. Educatie en Alfabetie gingen omhoog. Toch was en bleef het de gewoonte om brieven en officiële documenten met de hand te schrijven. Op de eerste plaats was het vrij arbeidsintensief om iets te laten drukken en loonde het niet om slechts een pagina af te laten drukken. Daarnaast werd het vaak als onpersoonlijk gezien als iets gedrukt was. Daarom bestonden er klerken, zij schreven voor mensen met een slecht handschrift de documenten. Ook als er van een brief of document meerdere kopieën nodig waren dan waren de klerken een perfecte oplossing.

De 19e eeuw was een tijd waarin veel van deze klerken zonder werk kwamen te zitten, de typemachine werd uitgevonden en die zorgde er voor dat iedereen een persoonlijk afdruksysteem in huis kreeg. De type machine kent geen officiële uitvinder, althans hij kent er meerdere: Frankrijk, Duitsland, Italië en Engeland claimen allemaal verschillende uitvinders. Volgens roddels in sommige samenzweringskringen was het type machine dispuut zelfs een van de oorzaken van de Frans-Duitse Oorlog. Toch was de type machine geen geweldig apparaat, je mocht geen fouten maken of je kon opnieuw beginnen met de bladzij. Een ander nadeel van de type machine is toch wel dat het apparaat erg log en luidruchtig was.

Met de opkomst van de personal computer kwamen ook de printers op komst. Een kabel printer wist als geen ander de vertaalslag te maken van de digitale wereld naar de fysieke wereld. De kabel printer is in de loop der jaren in vergetelheid geraakt en vervangen door onder andere een continuous inkjet printer die gebruik maakt van minuscule inktdruppels die op papier worden geschoten, zo wordt het mogelijk om afbeeldingen op hoge kwaliteit af te drukken en de printsnelheid flink te verhogen.


Copyright © VistaInfo.nl