vista informatie

Windows Vista is gemaakt om de mogelijkheden van de moderne pc-hardware optimaal te benutten. Daarvoor stelt het nieuwe besturingssysteem wél bepaalde eisen aan de hardware. Vaak blijken de minimale eisen die voor een besturingssyteem worden opgegeven, in de praktijk verre van optimaal.

Er zijn in Nederland vier belangrijke versies van Windows Vista: Home Basic, Home Premium, Business en Ultimate. De Ultimate-editie is een versie die alle mogelijkheden van de Basic-, Premium- en Business-versies verenigt. Eigenlijk bestaat er nog een vijfde versie, de Enterprise-editie, maar die is bedoeld voor groot-zakelijke gebruikers en derhalve voor de consument van minder belang.

Wij zetten de minimale systeemeisen voor de belangrijkste versies van Windows Vista voor u op een rijtje:
Home Basic
een recente processor (minimaal 800 MHz)
512 MB systeemgeheugen (als de grafische kaart of chipset gebruikmaakt van gedeeld geheugen, is het noodzakelijk dat er meer dan 512 MB beschikbaar is)
een grafische processor die geschikt is voor DirectX 9.

Home Premium / Business (& Ultimate)
1 GHz 32-bits (x86) of 64-bits (x64) processor
1 GB systeemgeheugen
ondersteuning voor DirectX 9-graphics met een WDDM-stuurprogramma, 128 MB grafisch geheugen (liefst meer), Pixel Shader 2.0 en 32 bits per pixel;
vaste schijf van 40 GB met 15 GB vrije schijfruimte
dvd-station
audio-uitgang
internettoegang.

Windows Vista Capable pc

Veel nieuwe pc’s die zijn gekocht in de maanden voorafgaand aan het uitkomen van Windows Vista zijn voorzien van een sticker met het Vista Capable-logo. Dit houdt in dat op die pc’s Windows Vista kan worden gedraaid. Op alle pc’s met het Vista Capable-logo zijn de <link> kernfuncties van Vista beschikbaar. Voor bepaalde functies die in de Premium-versies van Windows Vista voorkomen, zoals de gebruikersinterface Windows Aero, kunnen wel geavanceerdere of extra hardware nodig zijn.

Heeft u een pc die voorzien is van deze sticker dan kunt u er vanuit gaan dat Vista zal werken op uw pc, maar dit biedt geen garantie dat uw hardware snel of geavanceerd genoeg is om alle mogelijkheden van Vista te gebruiken.

Wilt u meer zekerheid hebben, gebruik dan de Windows Vista Ugrade Advisor .

Aanvullende eisen

Verder gelden voor specifieke onderdelen in de Vista-versies nog aanvullende (hardware-)eisen. Zo is in Vista Home Premium, en dus ook in Vista Ultimate, mediacenterfunctionaliteit aanwezig. Om de televisieprogramma’s daadwerkelijk te kunnen ontvangen en te bekijken, hebt u wel een tv-tunerkaart en een afstandsbediening (conform de specificaties van Windows Vista) nodig.
En om te kunnen genieten van de fraaie grafische Vista-interface Aero, moet u minimaal beschikken over de Home Premium of de Business-editie.


Copyright © VistaInfo.nl