vista informatie

vista-vs-xpWindows Vista ziet er een stuk gelikter uit dan Windows XP. Daarnaast zou Vista ook een stuk veiliger moeten zijn. Maar moet Vista dan ook veel inleveren qua snelheid ten opzichte van XP ? of valt het wel mee?

Een mooier uiterlijk draagt zeker bij aan de gebruikservaring maar het is minstens net zo belangrijk dat het besturingssysteem makkelijk te bedienen is en snel reageert. Daarnaast zijn uiteraard zaken als de ondersteuning voor uw bestaande programma’s en beveiligingskwesties belangrijk, maar dit artikel beperkt zich tot de snelheid. Bij de overgang van Windows 98 naar Windows XP viel het meteen op dat XP meer tijd nodig had om op te starten; gemiddeld zo’n 51 seconden. Vista doet hier ongeveer 49 seconden over en is dus iets sneller. Het afsluiten van Vista is echter een stuk sneller geworden. Vista heeft slechts 10 seconden nodig om, terwijl XP dan nog gedurende 12 seconden de melding “windows wordt afgesloten” weergeeft.

Vista heeft een vernieuwd startmenu waarmee je de benodigde programma’s snel kunt vinden, ook als dit er veel zijn. Het opstarten en afsluiten van een programma gaat in eerste instantie ongeveer even snel. Soms is Vista iets sneller, wat waarschijnlijk te danken is aan SuperFetch; een nieuwe functie die voorspelt welke programma’s een gebruiker gaat gebruiken. Deze programma’s worden al gedeeltelijk in het geheugen geladen met een snellere start tot gevolg.

In de vernieuwde Windows Verkenner zijn favoriete mappen direct onder handbereik en zijn programma’s makkelijker te ordenen. De zoekfunctie verbeterd waardoor u met zoekopdrachten nu daadwerkelijk snel kunt vinden wat u zoekt. Ook is het organiseren van foto’s aangepakt, het lijkt een beetje op  Google Picasa en kan ook worden gebruikt om videofilmpjes te rubriceren en terug te vinden.

Conclusie Windows Vista versus XP

Hoewel je zou verwachten dat Vista trager is dan XP blijkt in de praktijk dat Vista in veel gevallen zelfs sneller is. Voorwaarde is wel dat de computer over voldoende geheugen beschikt. Voor Vista is het advies om 1 Gb of meer te gebruiken. De tijdwinst zit hem vooral in de ingebouwde slimmigheden en verbeteringen ten opzichte van XP. In Vista kunt u makkelijker uw documenten, programma’s en foto’s terugvinden. Of dat voldoende reden is om over te stappen naar Vista is aan u. Zolang uw computer goed werkt met XP zie ik geen reden waarom u over zou moeten stappen.


Copyright © VistaInfo.nl